Sivut

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Nälkä vaivaa..edelleen..

Oon viime päivinä taas huomannut, etten millään tunnun jaksavan töissä ilman kahta kunnon ruokaa Cambridge aterioiden lisäksi. Tänään söin aamulla töissä puuron ja pirtelön. Lounaalla söin riistakäristystä ja hieman perunamuusia ja keitettyjä porkkanoita (ei mikään ylläri et virman ruokalassa oli taas salaattivalikoimassa vain kaalipohjaista salaattia, joten se jäi tomaatteja lukuunottamatta uupumaan ruuasta). Päivällinen jäi töissä vain salaattiin raejuustolla. Kotiin tultuani ilta kahdeksalta söin pirtelön ja täytetyn patongin. Niin mun esipaistettu täysjyväpatonki salaatilla, paprikalla, kinkulla ja kevyt aamupalajuustolla hakkas subwayn herkut mennen tullen. Vielä olisi yksi cambridge ateria ( luultavimmin patukka ) jäljellä.

Mun ravitsemustieteen kurssi jatkuu. Viimeviikolla oli viikkotehtävä suolasta ruokavaliossa ja ajattelin hieman haastaa teitä lukijoita miettimään mistä kaikesta suolaa tulee. Pääsääntöisesti suolaa saamme ns. piilosuolana elintarvikkeista esim. Leikkeleet, juustot, leivät, einekset. Suola on natriumin ja kloridin yhdiste. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Natriumin tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,3 g. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista. Saantisuositus on kuitenkin enintään 5g päivässä.

Keinoja vähentää suolan saantia:
◗ Valitse käsittelemättömiä elintarvikkeita, kuten maitoa, piimää, tuoretta marinoimatonta lihaa ja kalaa, tuoreita kasviksia ja hedelmiä, viljahiutaleita.
◗ Vertaile elintarvikkeiden suolapitoisuuksia ja valitse sellaisia elintarvikkeita, joissa suolapitoisuus on alhainen tai joissa on merkintä ”vähennetty suolaa” tai ”vähemmän suolaa”.
◗ Käytä tavallisen suolan sijaan mineraalisuoloja, joissa osa natriumista on korvattu muilla kivennäisaineilla esim. Pansuola
◗ Korvaa suola muilla mausteilla kuten yrteillä ja pippureilla.
◗ Valitse suolattomia mausteseoksia.
◗ Lisää ruokiin runsaasti kasviksia, ne vähentävät ruoan suolaisuutta.

Meillä ei käytetä enää lainkaan valmis marinaadeja lihasuikaleissa, joissa on kovasti suolaa. Itse kuitenkin yllätyin kun tarkkailin tehtävän aikana jääkaapistamme löytyvän leivän, juuston ja leikkeleiden suolapitoisuuksia. Kaikki kuuluivat yllätyksekseni voimakas suolaisten joukkoon. Yritän ite tsempata valitessani ko. tuotteita, mutta en ole aikaisemmin edes ajatellut kuinka paljon eroja esim. eri juustoilla on. Onko sun tuotteet voimakas suolaisia? Tässä taulukko josta voit tarkastaa:

VÄHENNETTY SUOLAA tai VÄHEMMÄN SUOLAA
Suolaa enintään 1 % juustot

VOIMAKASSUOLAINEN tai LISÄTTY PALJON SUOLAA
Suolaa yli 1,3 % juustot

VÄHENNETTY SUOLAA tai VÄHEMMÄN SUOLAA
Suolaa enintään 1,3 % leikkeleet

VOIMAKASSUOLAINEN tai LISÄTTY PALJON SUOLAA
Suolaa yli 1,7 % leikkeleet

VÄHENNETTY SUOLAA tai VÄHEMMÄN SUOLAA
Suolaa enintään 0,9 % ruokaleivät

VOIMAKASSUOLAINEN tai LISÄTTY PALJON SUOLAA
Suolaa yli 1,2 % ruokaleivät

Ja lopuksi. Se että Vaasan ruispalat ovat terveellisiä, täysjyvä ruista ja kuitupitoista ( toki voimakas suolaisten joukossa ), mutta paljonkos 100g:ssa sipsejä mahtaa olla suolaa??? Loppukoon tämä opetus tuokio tähän. Kivaa viikon jatkoa!


2 kommenttia:

  1. Itse olen käyttänyt jo pitkään lähes ainostaan Snellmannin leikkeleitä koska niissä ei ole lisättyjä suoloja. ;)

    VastaaPoista
  2. Moi Ate. Olethan huomannut, että Snellmannin leikkeleissä lukee ettei sisällä lisättyä natriumglutamaattia. Se tarkoittaa ettei ole lisätty (E621)lisäainetta, joka on aromivahvenne jolla saadaan teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Moni luulee syövänsä suolatonta ja kun katsoo leikkeleen suolapitoisuutta se onkin 0,7g/100g joka jo kuuluu voimakassuolaisten leikkeleiden joukkoon. Elintarvikkeen suolpitoisuuden voi laskea kertomalla ilmoitetun natrium määrän 2,5:llä esim. 0,7g natriumia saadaan suolapitoisuudeksi 1,75g eli ruokasuolaa, natriumkloridia ja on voimakassuolainen. :) mutta kyllä noita E-koodejakin voi tarkkailla!

    VastaaPoista